Homogenisator

Att skaffa nya produkter till labbet

Jobbar du på ett laboratorium för kemiska analyser? Då är du säkert bekant med den enorma variation som finns inom de uppdrag som sänds in. Man ska kontrollera och analysera olika vätskor och substanser, och för att lyckas med detta räcker det inte med att bara testa själva vätskan i sin helhet: den ska finfördelas och separeras i den största mängden komponenter som möjligt, eller blandas ihop till en så enhetlig lösning som möjligt. För att lyckas med detta behövs något mycket mer sofistikerat än en vanlig elvisp: du måste hitta rätt instrument, designat för just ditt specifika användningsområde.

 

Homogenisator: ett viktigt instrument

Ett av de instrument du behöver skaffa kallas för homogenisator. Namnet på detta instrument syftar på dess funktion: att homogenisera betyder att skapa så små partiklar som möjligt, så att vätskan ska bli enhetligt fördelad. Ett bra exempel som vi alla känner till är glass: när blandningen inte är homogen blir glassen isig. Den krämiga godheten som är så uppskattad lyckas man bara med om fettglobulerna finfördelas och blandas ordentligt med resten av ingredienserna. Homogenisatorn gör samma sak i labbet, men på ett mycket mer exakt och kontrollerat sätt.

 

 

Var hittar du den bästa dealen?

Du kan knappast gå in på närmaste Hemköp eller ICA när du behöver en ny homogenisator – du måste leta i butiker som är speciellt riktade till kemister och andra yrkesmänniskor. Ett smart sätt att undvika allt springande i butiker är att leta efter produkten online. På så sätt kan du jämföra olika recensioner av de produkter du slits emellan och även få tips och råd om vilken storlek och kapacitet på apparaten du bör välja för just dina behov. På webbutiken VWR kan du till exempel hitta ett brett utbud av dessa specialiserade produkter – och till och med få hemleverans på dem.