En plantskola för livet

06 juli 2022 Mikael Barani

editorial

Skog och mark är en plats där vi kan finna oss själva igen. För det finns en frihet i det gröna som inte går att finna i stadens sus och dus. För där civilisationen erbjuder snabba kickar och lättillgänglig dopamin är skogen och grönskan nästan som en detox från allt detta.
Att återknyta banden till den övriga naturen är ett sätt att finna lugnet i sig själv igen. Här finns belöningar i form av lugn, vila och återhämtning.

Den grönaste av livets skolor

Inte undra på att vi älskar att påta i våra trädgårdar så mycket. Här kan vi återskapa en del av den upplevelse som finns ute i de vida skogarna. Samma sak gäller parkerna i våra städer som erbjuder oaser i all den tutande trafik som hela tiden kräver vår uppmärksamhet.
Vi behöver helt enkelt detta i vårt liv – kanske nu mer än någonsin.

Handelsträdgård

När man besöker en handelsträdgård, eller en plantskola är det för många av oss som att gå omkring i en godisbutik. Att vandra omkring på Stånga Trädgård på Gotland och välja ut vad man ska förgylla sin trädgård med därhemma är en upplevelse i sig. Här finns nämligen ett brett urval av buskar, perenner och till och med hela gräsmattor.
Vill man inte själv plocka ihop sin beställning går det faktiskt att få den utställd för avhämtning. Väldigt smidigt.

Nu under sommaren har många av oss också lite extra tid för att skapa vår drömträdgård. Det är en ständig process framför allt eftersom naturen är i konstant förändring samtidigt som vår egen kunskap också förändras och förädlas. 
Desto djupare vi gräver i jorden, bokstavligen, desto mer lär vi oss om vilka växter som mår bra av vad. Det är sådant som innebär att trädgården är en plats både för vila men också för kunskap och utveckling.

Fler nyheter