Faciliterande ledarskap

Faciliterande ledarskap visar vägen framåt

Det är sällan i modern historia som vi har behövt så goda ledare som nu. Det är sällan vi själva har behövt vara så goda ledare som nu. För det är lätt att känna maktlöshet över sitt liv när vi ser allt fler restriktioner som begränsar vår frihet i dessa pandemiska tider.

Extra påfrestande blir det förstås när FN-statistik nu visar att minst lika många har dött på grund av restriktionerna som av själva viruset. Detta enligt två professorer på Karolinska Institutet i Solna som presenterar sitt underlag på ”Vetenskapens Värld” på Sveriges Television.

För din organisation framåt

Problemet uppstår väl i grund och botten när våra ledare inte har något annat att ta till än ”mer av samma”. Har något inte fungerat tidigare, i varje fall inte långsiktigt, så är frågan om det verkligen är klokt att bara vrida på tumskruvarna ännu mer. Hur var den där definitionen av galenskap nu igen: ”Galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.”.

Kanske är det så att våra ledare behöver tänka om. Eller att vi behöver tänka om gällande dem. Speciellt när flera av dem har visat sig bryta mot sina egna restriktioner, till exempel med resor till solen.

Kanske har de helt enkelt inte gått på rätt kurser där man finner inspirationen till att handla på ett mer optimalt sätt.

Inom företagsvärlden har man förstås koll på detta. Har man anställda som vantrivs så märks det rätt påtagligt på resultaten. Ibland kan en kurs i faciliterande ledarskap vara precis det som krävs för att få rätsida på organisationen.

För alla chefer behöver hitta rätt balans mellan att vara lyhörd och att samtidigt ha integritet och vision. Det är en svår balansgång. Samtidigt är det helt avgörande för att skaffa ett blomstrande företagsklimat som står väl rustat för framtiden.