Fidget toys kan bidra till ökad koncentration, minskad stress och även ge andra positiva effekter

08 december 2021 Cecilia Olsson

editorial

Många barn har svårt att sitta still och fokusera under en lägre tid. Det kryper lätt i kroppen på de små liven och de kan få svårt att koncentrera sig om de bara får sitta still på en stol. Även vi vuxna kan känna av koncentrationssvårigheter och man vill gärna fippla med något för att stilla rastlösheten som plötsligt kan infinna sig. Då kan det vara bra att ha en fidget toy, det är en kategori ”leksaker” som gör att man kan hålla fingrarna sysselsatta utan att behöva tänka på vad man gör, vilket kan öka koncentrationen.

Fidget spinners är mycket populära

De mest kända och populära varianterna av fidget toys är så kallade fidget spinners. Det är en roterbar leksak som är utformad med ett kullager och små blad (oftast tre stycken) som får leksaken att snurra. Att sysselsätta fingrarna genom att snurra på en fidget spinner kan minska rastlösheten och bidra till ökad koncentration på till exempel en lektion eller när det finns en bok som ska läsas. De kan även verka lugnande om man känner sig stressad eller har ångest. Vilket gör fidget spinners till ”leksaker” som passar både stora och små.

image

Fidget toys för de riktigt små barnen 

Det finns även fidget toys till de allra minsta. Som till exempel en Dimpl, det är en regnbågsfärgad bubbelpanel som stimulerar barnet till att känna, höra och se. Färgerna är klara och de fem silikonbubblorna går att trycka ner och vända. Dimpl skärper barnets öga-hand-koordination, visuella tänkande, finmotorik, hörsel, form- och färgigenkänning.

Leksaker och redskap som är bra för barn

Är man intresserad av en fidget spinner, Dimpl eller någon annan sorts fidget toy så kan man vända sig till Lekakademin. De har många olika varianter inom fidget toys som kan stimulera och bidra till både lugn och lärande. Lekakademin ett brett sortiment av utvecklande leksaker och redskap som såklart också är helt säkra för barn att leka med. 

 

Fler nyheter