High vacuum pumps

High vacuum pumps på nätet

Det mesta finns på nätet, det är välbekant vid det här laget. Den som inte har en internetuppkoppling hamnar lätt på efterkälken, och det gäller även när det gäller teknik som till exempel högvakuumpumpar. Dessutom måste man hänga med i engelsk terminologi, för mycket av den tekniska informationen ges på engelska och översätts inte till svenska.

Varför är det så, kan man undra, men många som jobbar med till exempel high vacuum pumps har redan studerat på högskolan, och där är det ofta engelsk litteratur som används. Det har blivit vad latinet är för läkare. Fördelen är att man kan forska och verka internationellt, och alla förstår vad som menas.

Kolvluftpumpen var först

Tysken Gustav von Guericke uppfann kolvluftpumpen på 1600-talet, och sedan har människan jobbat vidare på idén och det har kommit nyare pumpar efter detta. High vacuum pumps eftersträvar ett lågt tryck, högt vakuum och låg materia, alltså tvärt emot hur en kompressor arbetar.

Alla branscher har sina egna tillämpningar, och det som passar för ett företag kan vara helt fel för ett annat. När man ska köpa in high vacuum pumps får man helt enkelt lita till de kunskaper som finns inom den egna branschen, rådfråga kolleger och kolla på nätet. Eftersom utvecklingen går framåt är just internet så fördelaktigt, eftersom alla informationer är färska och uppdaterade.

Numera är det högteknologi som gäller

Nutidens pumpar är teknologiskt avancerade, och som exempel kan man nämna att man får oljefri luft genom att turbinens rotorblad snurrar med magnetiska lager, som inte behöver smörjas. Man använder diffusionspumpar, men också molekylära och ångförstärkande pumpar.

Ibland vill man ha ett riktigt lågt tryck och det åstadkommer man med en turbopump och förvattenpump tillsammans. Om man arbetar med detta, kan man hitta mängder av värdefull information på nätet. Här kommer ett bra länktips: https://www.advancedvacuum.se/pages/high-vacuum.