Flugspön

Rätt spö för rätt fisk

Att hitta rätt i den stora djungel av flugspön som finns är inte helt lätt. Det finns mängder av märken och material att välja på. För att inte tala om prisklasser. Ett flugspö kan vara alltifrån väldigt billigt till otroligt dyrt. Men det är alltid bäst att börja i fiskens ände, så att säga. Vilken typ av fisk är det tänkt att spöt ska användas till? Är det öring, harr eller röding så krävs det ett lätt och smidigt spö.

Ska man syssla med smygfiske på öring från strand så ska man gärna välja ett lite kortare spö. Då slipper man fastna i buskar och träd och skrämma bort fisken. Är man ute efter större fiskar som lax, havsöring eller gädda behöver man ett grovt spö. Gärna med tvåhandsfattning. En riktigt grov lax är sällan något man leker med.

 

Räcker det med ett spö?

Ja, det gör det. Framför allt i början. Men ju mer man lär sig desto mer varierat vill man kanske fiska. Det kan vara bra att investera i några olika långa spön även om man fiskar mindre typer av fiskar. Ett kortare spö kan göra underverk när träden är låga och stränderna buskiga. Det är dessutom bra att kanske ha med sig ett par spön ut på fisketuren. Inget är väl surare än en fisketur som börjar med ett knäckt spö om man bara har bara ett med sig.

 

 

Hitta ditt spö

Det kan vara bra att fråga om hjälp när man ska köpa flugspön i Göteborg eller på andra orter. Sportfiskebutiker brukar vara bra på nyttiga råd och tips. De brukar kunna lotsa dig fram till rätt spö som passar till det fiske du tänkt dig. Utbudet i sådana butiker brukar vara stort och brett. De har oftast något för alla typer av fiske och för olika tjocka plånböcker.