Regelbunden trädbesiktning är viktigt för trädets välmående och livslängd

17 oktober 2021 Cecilia Olsson

advertorial

Träd är fantastiska på många sätt, först och främst ser ett välmående träd väldigt vackert ut och det kan bidra till härlig skugga eller lä en blåsig dag. De har även påverkan ur ett större perspektiv eftersom de påverkar vår livsmiljö genom att förändra klimatet, förbättra luftkvaliteten, reducera mängden dagvatten samtidigt som de är viktiga för djurlivet. Har man ett träd på sin egen tomt så har man förmodligen sett en och annan ekorre eller fågel sitta på grenarna och i en skog drar även större djur nytta av träden. 

Visa träden hänsyn

Det är därför viktigt att vårda träd, vare sig de finns på tomten, i en kommunal park eller i en stor skog. En bra början är att visa hänsyn mot träden och inte skada dem i onödan genom att förstöra barken, grenarna eller på något annat sätt skada ett levande träd. Om man har ansvar över ett eller flera träd, till exempel på sin tomt så är det viktigt att vårda det noga så att det mår så bra som möjligt och håller sig friskt. 

Håll koll på hur trädet mår

Genom regelbunden besiktning så kan man hålla koll på hur träden mår och ta till nödvändiga åtgärder för att rädda trädet om något skulle visa sig vara fel. Till exempel så kan ett träd som är svårt angripet av röta utgöra en stor fara i bebyggd miljö. Därför är det klokt att beställa en trädbesiktning om man misstänker att ett träd kan vara drabbat av just röta eller sjukdom.

Ta hjälp från proffs

Alias Arborist utför professionell trädbesiktning över hela Skåne. De kan hjälpa till att bedöma trädets tillstånd, eventuella risker samt lämna förslag på lämpliga åtgärder. Alias Arborist besiktigar hela trädet från roten ända upp till kronan, vilket gör att symptom relaterade till trädets stabilitet och kondition kan upptäckas i tid.

Fler nyheter