Så här blir du en framgångsrik elektriker – välj rätt och framtiden är din

03 april 2023 Veronica Jansson

Elektrikeryrket är en bransch som inte bara är tekniskt och ekonomiskt viktig, utan även spännande och utmanande. Att bli en framgångsrik elektriker kräver mycket mer än enbart utbildning och arbetslivserfarenhet. Förståelse för yrkets fördelar och utmaningar, kontinuerlig personlig utveckling och nätverkande är några av nycklarna till framgång. 

Hitta rätt utbildning

För att bli elektriker i Täby behöver du en grundläggande yrkesutbildning inom el- och energiprogrammet. Det är viktigt att välja en utbildning som täcker såväl teori som praktik och som förbereder dig för arbete i olika miljöer och branscher.

elektriker Täby

Vidareutbildning och specialisering

Efter grundutbildningen är det viktigt att ständigt uppdatera dig på nya tekniker, metoder och aktuella standarder. Genom att välja en eller flera specialiseringar inom yrket ökar du dina chanser att bli framgångsrik. Exempelvis kan du välja att inrikta dig på elinstallationer, automation, industriell teknik eller liknande. Det finns flera kurser och certifikat att välja mellan för att ytterligare höja din kompetensnivå.

Skapa och underhåll ett starkt nätverk

Bli aktiv inom yrkesföreningar, delta på mässor och konferenser relaterade till din bransch. Att nätverka med andra elektriker, leverantörer och kunder ger dig insikt i branschen och öppnar upp för nya möjligheter. Det stärker även ditt varumärke och kan därmed ge dig chansen att arbeta med intressanta och givande uppdrag.

Personlig utveckling

Vägen till framgång kräver att du ständigt utvecklar personliga kompetenser. Kunden behöver mer än en tekniskt kunnig elektriker, såsom en serviceinriktad, kommunikativ och förtroendegivande person. Att utbilda och utveckla dina ledaregenskaper, problemlösningsförmåga samt kommunikationsfärdigheter är därför lika viktigt som att hålla dig uppdaterad inom yrket.

Skaffa dig praktisk erfarenhet

Praktisk erfarenhet är oumbärlig för att lyckas i yrket. Praktisera hos olika företag under din utbildning och efter examen, för att få en inblick i hur branschen fungerar och vilka tekniker och verktyg som används. Var öppen för alla typer av uppdrag och förläggningar så kommer du att snabbt hitta din favorit-nisch inom elektrikeryrket.

Fler nyheter