Sjukförsäkring som täcker upp

30 juni 2022 Jenny Olsson

editorial

Man hör då och då människor säga att de inte har råd att vara sjukskriven. Vissa kanske är utmattade och har blivit sjukskrivna under längre tid men tvingar sig ändå tillbaka till jobbet tidigare för att de helt enkelt känner sådan stor stress över att vara hemma längre och förlora en del av inkomsten. Vilket är helt fel. Som anställd ska man känna att man har råd att vara hemma och vara sjuk. Man ska inte behöva känna att man måste tvinga sig till att gå till jobbet fast kroppen sagt ifrån för länge sedan.

När man är sjukskriven ska man kunna ta det lugnt och tänka på sig själv, inte behöva oroa sig för att ekonomin inte går ihop. Som arbetsgivare är det också viktigt att stötta en anställd som blivit sjukskriven och inte försöka pusha dem att komma tillbaka till jobbet tidigare då även detta kan skapa en större press på medarbetaren som faktiskt blir sjukare och inte friskare. Vill man har hållbara medarbetare ska man först och främst se till att de mår bra och känner sig trygga med och på sitt jobb. Idag är nio av tio arbetsgivare anslutna till Afa Försäkringar, vilket är ett enkelt och bra sätt att skapa trygghet för sina anställda. 

 

Sjukförsäkring

 

Ansök om sjukförsäkring  

Om ens arbetsgivare är ansluten till Afa kan man som anställd själv gå in på deras hemsida och ansöka om ersättning. När man fått sjukperioden beviljad av Försäkringskassan betalar Afa ut en del av det belopp som Försäkringskassan betalar ut.

Om Försäkringskassan betalar ut 80 procent får man sedan 12,5 procent av de pengarna, vilket på sikt kan göra stor skillnad för ekonomin. Genom denna försäkring kan man också ha rätt till ersättning om man blir ofrivilligt arbetslös på grund av arbetsbrist. Försäkringen gäller också upp till 720 dagar efter att man avslutat sin anställning. 

Fler nyheter