rubiks kub

Träna och tävla med Rubiks kub

Över hela världen tävlas det inom kategorin Rubiks kub. Det finns nationella och internationell mästerskap som lockar hundratals (och ibland även tusentals) deltagare. Vid en Rubiks kub tävling används ofta en så kallad speedcube, en modifierad variant av originalet.

Med en speedcube går det att lösa kuben snabbare vilket är avgörande efter som målet vid tävlingarna är att vara den snabbaste att presentera en lösning. Det går också att tävla i grenar som innefattar andra tredimensionella pussel som har sitt ursprung i den klassiska Rubiks kuben och det finns grenar som går ut på att lösa kuben med en hand, utan att titta eller med fötterna. 

Vad är det som gör speeedcuben snabbare?

En speedcube är inte lika hårt åtdragen som den klassiska kuben vilket gör vridningarna lättare och smidigare. Det går dessutom att justera hur hårt åtdragen den ska vara utefter eget tycke. Nackdelen med att ha löst sittande delar är att kuben då kan ”poppa” vilket innebär att en del faller loss. Det är ingen fara eftersom det enkelt går att sätta tillbaka biten men det får såklart konsekvenser för tidsresultatet. 

Något annat som gör speedcuben extra snabb är att den har rundade hörn istället för kantiga. Det gör det möjligt att gena i dragen eftersom det går att påbörja en vridning innan den föregående är helt färdig. På en klassisk Rubiks kub däremot så måste bitarna ligga på plats för att det ska gå att vrida tärningen.

Hitta allt till tävlingen och träningen på ett ställe

Hos Master Rubiks Cube Store kan du hitta allt du behöver för att börja tävla eller bara roa dig med ett tredimensionellt pussel. Till exempel så finns där timers som gör att tidtagningen blir exakt, men det allra viktigaste är att där finns massa olika Rubiks kuber och liknande pussel till riktigt bra pris och med snabba leveranser.